NLB in Turki

V teh dneh lahko spremljamo kako stranke kar tekmujejo, katera se bo bolj zavzela za “zaščito slovenskega premoženja na Hrvaškem”. Vsekakor jih pri tem vodijo dobri nameni, če pa se ti ujemajo še z željami ljudstva, pa je to v volilnem času še toliko bolj pomembno. Težava pa je, da veliko uglednih (ustavno)pravnih strokovnjakov opozarja, da takšno rokohitrsko sprejemanje ustavnega zakona ni najbolj primerna pot. Predvsem pa obstaja bojazen, da kakšne koristi od tega zakona ne bo.

Ob vsej vehemenci pri pravičniškem nastopanju strankarskih prvakov, mi je prišla na misel ena izmed zgodb Frana Milčinskega, seveda o slavnih Butalcih. Obnovimo.

TURKI V BUTALAH
Butale so imenitne. Ni dosti manjkalo, pa bi bile prišle v zgodovino in bi se morala še deca v šolah učiti o Butalcih.
To je bilo tiste dni, ko je Turek, krivoverna ta nesnaga, strašil po deželi in robil živino in mladino.
Pa so se zbrali tu v Butalah, da ne pride krivoverna ta nesnaga še nad nje, in so imel vzroka, d ase boje, kajti so bili ponosni na svoje krave in junce.
Pa so moževali in sklenili, da se brez boja ne udajo. Nego da ne cesti, ki jim pelje v staroslavne Butale, postavijo napis: “Turkom prepovedana pot!¨”.
Še se je oglasil glas: “Ne bodimo zajci! Napišimo: Strogo prepovedana pot!”
Pa je navdušeno obveljala županova, da s Turkom nič usmiljenja in se naj zapiše: “Najstrože prepovedana pot!”….

Ustavnopravna materija je seveda dokaj zahtevna in upam, da bo pri odločanju stroka dobila svojo veljavo. Tudi izkušenj s podobnimi zakoni (in Hrvati) imamo kar nekaj, začenši z varčevalci nekdanje Ljubljanske banke, katerim smo morali na koncu, po sodbi Evropskega sodišča, seveda poravnati vse obveznosti. Dobri nameni naših voditeljev so seveda hvalevredni, a bojim se, da gre v veliki meri za podobnost z moževanjem v omenjeni zgodbi. Poglejmo še, kako se takrat dogajanje zaključilo.

…Toda je v Butalah dan le podnevi, ponoči pa je tema, in se je bilo po pravici bati, da bo Turek prišel ponoči in ne bo videl neustrašene prepovedi. Pa so izbrali čuvaja in mu dali helebardo ali sulico, da bo ponoči stražil, in če bi se zgodilo in bi nenadoma pritisnil Turek, krivoverna ta nesnaga, naj ga brez usmiljenja ustavi. Če Turek ne bi ubogal, naj pa pri tej priči zbudi župana in može, da bodo storili svojo dolžnost.
Pa se je zgodilo, da je čuvaja sredi noči zavilo v trebuhu. Stopil je v kraj, da se olajša. Helebardo je zasadil v tla in lepo počenil.
Ondi pa so rasle robide, in ko je hotel vstati, so se mu robide zapele v hlače.
Pa je v smrtnem strahu zarjul: “Jojata, ojojata! Turek me drži! Pomagajte, pomagajte!”.
Župan in možje so slišali divje kričanje, pa so planili kvišku in hiteli posvetovat. In so sklenili, da sedajle ni časa za posvete in za sklepe. Nego so kar zbežali v hrib. V hribu so čakali dne. In ko je napočil dan in ni bilo od Turka ne duha ne sluha, so sklenili, napis da je dober, napis da ostane, robide pa da se morajo iztrebiti in požgati.

Ker gre seveda za velike milijone in državotvorno držo, je seveda pri komentarjih potrebna previdnost. A zanimivo bo spremljati reakcije po kakšni novi sodbi Evropskega sodišča.

>

3 thoughts on “NLB in Turki”

  1. Žal se pri celotni sagi okoli NLB vedno pozablja na odločilno dejstvo.
    V tednih pred osamosvojitvijo je bilo sicer zelo težko dvigniti devize na bankah. Skb sicer ni imela težav, pri LB pa je bil limit (200 DM/dvig, če se prav spomnim). Deponirana sredstva so prihajali dvigovat tudi iz sosednje Hrvaške. A le omejen čas, ker je takratni guverner HNBja to prepovedal in obtožil Slovenijo udora v Hrvaški devizni sistem. Podobno, kot so obtoževali Miloševiča za udor v Jugoslovansko Narodno Banko. Zakaj bi morala Slovenija sedaj karkoli plačevati? Takrat smo jim omogočili dvig, ki je potekal dokaj normalno glede na razmere. Krivda je na Hrvaški strani, oziroma pri njihovih politikih.

  2. Res je. Stranke, kar tekmujejo, katera se bo bolj zavzela za “zaščito slovenskega premoženja na Hrvaškem”, v bistvu je ideja, da rubijo hrvaška državna podjetja res BUTALSKA. Posledično bom moral izbrat neko novo politično stranko, ki ni v parlamentu, ker butalce res ni še enkrat za volit. Ne vem od kje jim ideja, a res hočejo vse zxxxxx.

    V bistvu nam hrvati kažejo pot oz. rešitev terjatev LB Zagreb in LB Sarajevo; torej če oni tožijo NLB za terjatve prenesenih vlog, naj že končno NLB vloži tožbe zoper R Hrvaško in podjetja katerih dolgovi so bili preneseni v javni dolg oz. jim dolgovi niso vrnila. Simpl ko pasul in ne vem zakaj se iz tega dela politika.

    NAJBOLJŠA JE ZMAGA, KO NASPROTNIKA PORAZIŠ Z NJEGOVIM OROŽJEM.

  3. Seveda se s takšnimi (domoljubnimi) argumenti lahko strinjamo, tako kot se bo nasprotna stran strinjala z njihovimi. A gre za to, da nam tovrstno prepričevanje in prepričanje nič ne pomaga, ko bo Evropsko sodišče enkrat zopet sprejelo sklep o poravnavi tudi teh obveznosti podobno kot ga je sprejelo za neizplačane vloge. Eno so želje, drugo pa pravni vidiki, ki jih z raznimi pozivi na žalost ne moremo preseči. In samo to je bila poanta teksta, da imajo pač takšna “zaklinjanja” podoben učinek kot če bi na mejo dodatno postavili tablo “najstrože prepovedano…”. Mogoče je kontratožba res rešitev, a še tam nam prav preveč ne uspeva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *